Deželni knez notranje Avstrije Karel II. Habsburžan na Ptuju poleti 1578 - Hozjan, Andrej (Acta Histriae, 2018)
Namen prispevka je opis dejavnosti vladarja Notranje Avstrije nadvojvode Karla II. Habsburžana na Ptuju v avgustu leta 1578. Kot širši okvir pa je prispevek v prvem delu namenjen njegovim potovanjem po slovenskem prostoru v 60. in 70. letih 16. stoletja. Karel je namreč v funkciji vladarja večkrat prišel in bival na Slovenskem. Avtorja sta preučila več virov, predvsem dokumentacijo, ki jo hranijo avstrijski arhivi. V zadnjem delu so tudi predstavljeni dokumenti, ki pričajo o Karlovi dejavnosti poleti 1578, ko je mesec dni bival na Ptuju.
Keywords: 16.st.; habsburška monarhija; Karel II. Habsburžan; notranja Avstrija; potovanja vladarjev; zgodovina Ptuja