Description degree zero and the un-reality effect - Varga, Zoltán Z. (Primerjalna književnost, 2019)
Roland Barthes v svojem delu večkrat spregovori o opisu v kontekstu, za katerega se zdi, da je povezan z enako pogosto tematiko, namreč upiranje pomenu. Barthes je raziskoval funkcijo opisa v sklopu dveh večjih raziskovalnih področij: fikcijske pripovedi in vizualnih znakov. V svojem prispevku se z namenom izslediti Barthesove teoretsko različne razlage, ki zadevajo funkcijo opisa in prisotnost nepomembnih detajlov v pripovednem besedilu, osredotočam na prvo področje. Najprej analiziram, kako je Barthes opisu in odvečnim podrobnostim v kritičnih razpravah, ki so se v 50. letih 20. stoletja odvijale v zvezi s francoskim nouveau romanom, pripisoval ideološko-kritično funkcijo. Zatem se posvetim novi poziciji, ki jo je zavzel opis v Barthesovi strukturalni pripovedni teoriji. V zadnjem delu prispevka proučujem pojem učinka realnosti, natančneje način, na katerega Barthes preobrazi in redefinira funkcijo navidez nepomembnih pripovednih detajlov kot sredstva za doseganje avtonomnosti besedilnih označevalcev.
Keywords: Barthes, Roland; ideološka kritika; kulturna semiotika; naratologija; opis; podrobnosti; pripovedna struktura; učinek realnosti