Prispevek k zgodovinskemu pregledu razvoja hudourništva in hudourničarstva v Sloveniji - Mikoš, Matjaž (Gozdarski vestnik, 2012)
Prispevek uvede temeljne pojme o hudournikih, hudourništvu in hudourničarstvu kot strokovni dejavnosti v hudourniških območjih ter na kratko pokaže, kako je to strokovno področje v Sloveniji za sidrano v dveh krovnih zakonih o gozdarstvu in vodah. Nadalje prispevek podaja kratko zgodovino hudourništva in hudourničarstva na Slovenskem (v Sloveniji) od začetka 19. stoletja do danes in kratko zgodovino tovrstnega visokošolskega izobraževanja na Slovenskem (v Sloveniji) od konca 19. stoletja do danes.
Keywords: forestry; gozdarstvo; hudourničarstvo; naravne nevarnosti; visokošolsko izobraževanje; erozija tal; padajoče kamenje; snežni plazovi; zemeljski plazovi; vodarstvo; zakonodaja