Vzporedni vplivi pospeška in površinskega ogrevanja na stisljiv tok - Ozalp, A. Alper (Strojniški vestnik, 2007)
Numerične simulacije vesoljskih pogonskih šob so, zaradi nujnosti sočasnega obravnavanja pospeška toka, stopenj prenosa toplote, hrapavosti površine, temperaturno odvisnih lastnosti zraka in sprememb gostote tokovnic zaradi stisljivosti toka, zelo zapletene. Da bi zagotovili pregled za večstransko obravnavo toka pogonskih sob, smo razvili nov računski model, ki vključuje osnosimetrično zveznost, vztrajnostne in energijske enačbe. Izvedli smo računske preizkuse z različnimi geometrijskimi oblikami sob in vstopnimi robnimi pogoji ter s skupno obravnavo površinskega toplotnega toka in hrapavosti. Izračuni so pokazali, da se vstopna moč pogonske šobe in njene izgube povečujejo z večanjem notranjega statičnega tlaka ter zmanjšujejo z zoževalnim kotom šobe in površinskim toplotnim tokom. Ugotovili smo, da je razmerje izgub glede na vstopno moč neodvisno od toplotnega toka, vendar pa se linearno zmanjšuje s povečanjem zoževalnih kotov.
Keywords: pogonske šobe; tok tekočin; pretok; izguba moči