Predvidljive interference v slovensko-madžarskem jezikovnem stiku - Bernjak, Elizabeta (Jezik in slovstvo, 2001)
Slovenski in madžarski jezik sta na narodnostno mešanem območju ob slovensko-madžarski meji v stalnem stiku prek dvojezičnih govorcev, ki oba jezika uporabljajo v vsakdanji komunikaciji. Posledice stikov med jezikoma so tudi jezikovni primanjkljaji, ki se kažejo v različnih komunikacijskih strategijah redukcije in kompenzacije. Osnovni namen pričujočega prispevka je predstaviti predvidljive interferenčne pojave na slovnični ravni nedominantnega (manjšinskega) jezika stičnega jezika, ki so posledica sociokulturnih, posebno pa jezikovnosistemskih razlogov, tj. sistemskih razločkov in prekrivanj med genealoško in tipološko nesorodnima jezikoma.
Keywords: sociolinguistics; sociolingvistika; bilingvizem; jezikovne interference; Slovene; slovenščina; madžarščina; Hungarian