Transkulturalität der "Schweizer" Autorin Ilma Rakusa - Kondrič Horvat, Vesna (Acta neophilologica, 2008)
Pridih transkulturnosti ima že biografija ,švicarskeć pisateljice Ilme Rakusa (1946-). Je hči Slovenca in Madžarke, rojena na Slovaškem. Mladost je preživljala v Budimpešti, v Ljubljani, v Trstu in v Zürichu, kjer je tudi obiskovala šolo. Študirala je v Zürichu, Parizu in Leningradu in tudi sedaj ostaja razpeta med več kraji in kulturami. Predvsem pa je Ilma Rakusa tudi z vso svojo dejavnostjo kot pisateljica, esejistka, prevajalka in docentka za slavistiko na züriški univerzi paradni primer za transkulturnost, ki, kakor vemo, pomeni zmožnost, da uskladiš navidezno nasprotne vrednosti. Ilma Rakusa,ki tekoče govori več jezikov in iz več jezikov prevaja v nemščino, ki ni njena materinščina, ima izkušnjo več kultur in jezikov, ki jih zna zelo konstruktivno povezati, kar najbolj nazorno demonstrirajo njene pesmi, njeni dramoleti, pripovedi in eseji. Prispevek poskuša zajeti širok spekter njenega transkulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.
Keywords: avstrijska književnost; literarne študije; medkulturnost; Rakusa, Ilma, 1946-; švicarska književnost