Tveganje za zdravje zaradi izpostavljenosti kozmičnim žarkom - Hočuršćak, Lara (Matrika, 2018)
Kozmični žarki so visokoenergijski delci iz vesolja, ki le izjemoma prispejo do površja Zemlje, a interagirajo z jedri molekul, ki sestavljajo zrak, pri čemer nastanejo številni novi delci. Interakcija se navadno zgodi več deset kilometrov nad tlemi. Tako smo v zračnem prometu izpostavljeni kozmičnim žarkom in energijskim produktom, ki so nastali v njihovih interakcijah z jedri molekul zraka. V članku so predstavljeni podatki o prejeti sevalni dozi zaradi izpostavljenosti kozmičnim žarkom za letalsko osebje na komercialnih letih in za astronavte ter o oceni za s tem povezano tveganje za njihovo zdravje.
Keywords: cosmic rays; dosimetry; dozimetrija; health risks; kozmični žarki; nevarnosti za zdravje