Socialna vloga splošnoizobraževalne knjižnice in delo s posebnimi skupinami uporabnikov (Knjižnica, 1991)
V prispevku poskušam opredeliti socialno vlogo splošnoizobraževalne knjižnice, kot jo je zastavil UNESCO v Manifestu o javnih knjižnicah, in sicer socialno vlogo v najširšem in nekoliko ožjem pomenu besede. Poskušam opredeliti kategorije posebnih skupin uporabnikov ter primerjalno pokazati, kako se teh nalog lotevajo ponekod v tujini in kaj smo za nekatere skupine uporabnikov doslej napravili pri nas. Terminološko se pri pomu socialna vloga knjižnice navezujem na razlago Gertraud Abel-Oberhofer (Probleme der Definition sozialer Bibliotheksarbeit, 1974). Posebej navajam delo Mariborske knjižnice na tem področju na nekaj konkretnih primerih, ki bi lahko bili v pomoč tudi drugim, ki se srečujejo s podobnimi problemi
Keywords: javne knjižnice; splošnoizobraževalne knjižnice; uporabniki; bralci; social work; socialno delo; telesno prizadeti; biblioterapija; stari ljudje; child; otroci; duševno prizadeti; bolniki