Factors enabling public organisations to engage in open government data-driven co-creation - Vrbek, Sanja (Central European Public Administration Review, 2026)
Namen: prispevek obravnava koncept soustvarjanja, ki temelji na odprtih podatkih javnega sektorja (OPJS) in združuje načela OPJS ter soustvarjanja z namenom spodbujanja inovacij in ustvarjanja javne vrednosti. Posebej se osredotoča na organizacijske značilnosti in zmogljivosti, ki javnim organizacijam omogočajo učinkovito vključevanje v soustvarjanje na podlagi OPJS. Zasnova/metodologija/pristop: dosedanja literatura je spodbujevalne in zaviralne dejavnike večinoma preučevala z vidika zmogljivosti za objavljanje OPJS, manj pozornosti pa je namenila zmogljivostim, potrebnim za njihovo soustvarjalno uporabo. Študija zato opredeljuje organizacijske značilnosti, ki javnim organizacijam omogočajo, da se v soustvarjanje na podlagi OPJS vključujejo kot konstruktivni partnerji. V ta namen je bil izveden sistematičen pregled literature ter analiza ugotovitev dveh ločenih, vendar povezanih raziskovalnih sklopov: (1) o OPJS in (2) o soustvarjanju na podlagi OPJS. Rezultati: rezultati kažejo, da je zmogljivost javnih organizacij za objavljanje OPJS nujna, vendar sama po sebi ne zadošča za soustvarjanje s temi podatki. Za učinkovito sodelovanje v takih praksah je potrebna globlja organizacijska preobrazba. To pomeni, da morajo javne organizacije soustvarjanje sprejeti kot strateško usmeritev, slediti storitveno-dominantni logiki (angl. service-dominant logic), uporabljati agilne in participativne pristope ter krepiti zaupanje, vodenje in kompetence zaposlenih, ki omogočajo sodelovalne inovacije na podlagi OPJS. Praktične implikacije: študija opredeljuje in sintetizira organizacijske dejavnike, ki javnim organizacijam omogočajo, da prevzamejo konstruktivno in aktivno vlogo v pobudah soustvarjanja na podlagi OPJS. Hkrati ponuja vpogled v notranje reforme in krepitev zmogljivosti, ki so potrebne, da bi bile javne organizacije pripravljene na soustvarjanje v ekosistemih OPJS. Izvirnost/vrednost: prispevek predstavlja prvi poskus sistematične sinteze organizacijskih predpogojev za soustvarjanje na podlagi OPJS. S tem zagotavlja podlago za nadaljnje raziskave, usmerjene v razvoj celostnega okvira organizacijske pripravljenosti za soustvarjanje na podlagi OPJS in praktičnih orodij za njeno ocenjevanje.
Keywords: barriers; co-creation; drivers; javne organizacije; odprti podatki javnega sektorja; OGD; open government data; public organisations; soustvarjanje; spodbujevalni dejavniki; zaviralni dejavniki