Vloga oboroženih sil na področju zoperstavljanja terorizmu v luči dilem civilno-vojaških razmerij - Čaleta, Denis (Teorija in praksa, 2007)
Avtor izhaja iz predpostavke, da je teroristična grožnja postala sestavni del kompleksne varnosti, ki potencira tudi spremembe vloge različnih subjektov nacionalnovarnostnega sistema, med katere sodijo tudi oborožene sile. V tem okviru je še posebej pomembno opredeljevanje novih nalog in vloge oboroženih sil v sodobnih družbah na področju zoperstavljanja terorističnim grožnjam, ki se med drugim odražajo tudi v dilemah na področju civilno-vojaških razmerij. Učinkovitost delovanja oboroženih sil na področju zoperstavljanja terorizmu je v določeni meri povezana z ustreznostjo in učinkovitostjo konceptov demokratičnega nadzora nad oboroženimi silami ter varnostnim sektorjem v celoti. S primerjalno analizo zakonskih in obrambno-strateških dokumentov avtor dokazuje spremembe pri opredeljevanju nove vloge oboroženih sil Republike Slovenije ter izpostavlja dejavnike, ki bistveno učinkujejo na (ne)ustreznost mehanizmov civilno-vojaških razmerjih na področju zoperstavljanja terorizmu.
Keywords: Armed forces; Oborožene sile; Civil-military relations; Civilno-vojaški odnosi; Nacionalna varnost; National security; International terrorism; Mednarodni terorizem; mednarodna varnost; terorizem; boj proti terorizmu; Slovenian Armed Forces; Slovenska vojska