Izbira barvnega modela v CBIR-sistemih - Cimerman, Andrej (Knjižnica, 2014)
V delu je raziskan vpliv izbranega barvnega prostora na prijaznost grafičnega uporabniškega vmesnika za nastavitev barv v iskalni zahtevi v sistemih za poizvedovanje po slikah na podlagi vsebine oz. CBIR-sistemih. Raziskava je pilotska, opravljena na 46 študentih bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Raziskava je pokazala, da so vmesniki, zasnovani na barvnem prostoru HSV, preprosti za uporabo tudi za uporabnike, ki nimajo teoretičnega znanja o barvah in ne razumejo barvnega prostora HSV, medtem ko tudi precej dobro razumevanje barvnega prostora RG B ne zagotavlja uporabe RG B-vmesnika brez težav. Uporabniški vmesniki, pri katerih se barve izbira zgolj s klikanjem, so bili bolje sprejeti od vmesnikov, ki uporabljajo drsnike. V članku so podane smernice za oblikovanje vmesnika za izbiro barve v CBIR-sistemih.
Keywords: CBIR; vsebinsko poizvedovanje po slikah; sistemi za poizvedovanje; barvni prostori; uporabniški vmesniki