"Kranjska rakovica" iz srednjemiocenskih - badenijskih skladov kamnoloma Lipovica nad Brišami - Mikuž, Vasja (Geologija, 2003)
Obravnavani so ostanki "kranjske rakovice" dekapodne vrste Tasadia carniolica (Bittner, 1884) iz srednjemiocenskih - badenijskih skladov kamnoloma Lipovica nad Brišami. Vrsta je bila prvikrat ugotovljena v Sloveniji v najdišču med Tunjicami in Kamnikom. Posamezni skromni ostanki so registrirani tudi v drugihslovenskih najdiščih. Kasneje je bila najdena še drugod v Centralni Paratetidi in na območju borealne bioprovince.
Keywords: Crustacea; fosili; Kamnik; Lipovica; miocen; paleontologija; paleontology; raki