Libri di testo di inglese e italiano come LS - Hussu, Tereza (Vestnik za tuje jezike, 2025)
V tem članku je predstavljena analiza in primerjava deskriptivnih (opisnih) pisnih nalog v učbenikih za angleščino in italijanščino kot tuja jezika (TJ) na ravni A2 po Skupnem evropskem jezikovnem okviru (SEJO). Teoretični del obravnava pisanje na splošno ter tudi na področju učenja in poučevanja tujih jezikov, s posebnim poudarkom na besedilnih vrstah, koheziji in koherenci. Temeljito sta predstavljena tudi koncepta odranja (scaffol-ding) in opornih točk pri pisanju, pa tudi razlike med pisanjem in razumevanjem pisnih besedil ter naloge in učna gradiva za razvijanje pisnega sporočanja. Empirični del je sestavljen iz primerjalne analize opisnih pisnih nalog v treh učbenikih za angleščino kot TJ (English File Elementary, Solutions Elementary, New Headway Elementary) in treh učbenikih za italijanščino kot TJ (Nuovo Espresso 2, Al dente 2, Volentieri! A2), ki obravnava dve raziskovalni vprašanji. Ali so deskriptivne (opisne) pisne naloge v učbenikih za angleščino kot tuji jezik bolj izčrpne od tistih v učbenikih za italijanščino kot tuji jezik? Če je odgovor pritrdilen, katere elemente manj strukturiranih in dodelanih deskriptivnih (opisnih) pisnih nalog bi bilo mogoče prilagoditi ali nadgraditi? Učbeniki za angleščino in italijanščino kot TJ sicer ponujajo zelo široko paleto tem, in čeprav se nekatere med sabo povsem razlikujejo, je med njimi tudi kar nekaj skupnih. Članek se zato osredotoča zgolj na naloge iz nekaterih enot, ki obravnavajo isto ali zelo podobno temo, in sicer opis hiše in njenih prostorov ter opis počitnic oz. potovanja. Empirični del vključuje poleg tega tudi dva primera deskriptivnih pisnih nalog v italijanščini prilagojenih na podlagi rezultatov te raziskave.
Keywords: analisi dei libri di testo; analiza učbenikov; angleščina kot tuji jezik; compiti descrittivi; coursebook analysis; descriptive writing tasks; deskriptivne pisne naloge; English as a foreign language; inglese come lingua straniera; Italian as a foreign language; italiano come lingua straniera; italijanščina kot tuji jezik; pisno sporočanje; produzione scritta; written production