Koprsko gledališče v 18. stoletju - Širok, Lea-Odila (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Koprsko gledališče in nanj vezano dogajanje v 18. stoletju sta bila nedvomno pod močnim vplivom Benetk. Kljub temu pa je pri koprskih dramatikih takratnega časa mogoče zaslediti izvirnost, pogojeno z realnostjo okolja, v katerega so bili vpeti. Poleg tega so bili seznanjeni z najnovejšimi dogajanji v okviru beneškega gledališča, ki se je v teku 18. stoletja spremenilo v pravo industrijo spektakla.
Keywords: 18.st.; gledališče; Koper; zgodovina