Dnevni center za otroke in mladostnike kot možnost uresničevanja sodobne vzgojne in socialne pomoči - Božič, Jasna (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Avtorica uvodoma kratko predstavi sodobne poglede na vzgojo in socialno pomoč v Evropi, s katerimi se je seznanila na regionalnem srečanju FICE. V nadaljevanju razgrne osnovna izhodišča in nastajanje koncepta, osnovne principe in cilje dela, časovno in organizacijsko strukturo procesov ter učinke in prednosti tako zasnovane vzgojne in socialne pomoči v Dnevnem centru za otroke in mladostnike. Program se v omejenem obsegu in v improviziranih pogojih že nekaj let izvaja pri CSD Maribor. Med najpomembnejšimi pozitivnimi učinki tovrstne oblike pomočiza manj prilagojeno in rizično mladino so: njena odprtost in pristopnost za uporabnike, celovit interdisciplinarni pristop in nevsiljiva suportivnost, ki omogoča socialno integracijo, intenzivno sodelovanje in neposredno komunikacijo med strokovnimiinstitucijami, ob čemer je odgovornost vseh udeležencev povečana, austrezno razporejena. V prihodnjem razvoju projekta Dnevni center je še nerešeno vprašanje državnega financiranja in institucionalizacije.
Keywords: socialna pomoč; dnevni centri; otroci; child; mladostniki; vzgoja; socialno delo; social work; vzgojitelji; skupine; socialne službe