Orosius and Christian universal history in late antiquity - Maver, Aleš (Studia Historica Slovenica, 2012)
Prispevek obravnava mesto Orozijevega spisa Zgodovina proti poganom v krščanski latinski historiografiji 4. in 5. stoletja. Ugotavlja, da je verjetno najčistejši predstavnik žanra univerzalne zgodovine. Čeprav je slednja predvsem z Diodorom Sicilskim in Pompejem Trogom imela nekaj poganskih predhodnikov, je vendar značilna zvrst krščanskega zgodovinopisja. Prispevek obravnava vzroke za to in izraža mnenje, da je Orozij za razliko od drugih predstavnikov zvrsti obdržal na svojem spisu izrazito rimski pečat
Keywords: antika; cerkvena zgodovina; krščanstvo; zgodovinopisje