Multivariate polynomials for generalized permutohedra - Katz, Eric (Ars mathematica contemporanea, 2022)
S pomočjo Mahonove statistike na acikličnih delno urejenih množicah vpeljemo ?$q$?-analog ?$h$?-polinoma enostavnega posplošenega permutoedra. Osredotočimo se predvsem na primer gnezdoedra in na eksplicitne izračune za mnoge zanimive primere, kot so npr. ?$S_n$?-invarianten gnezdoeder, grafovski asociaedri in Stanley-Pitmanovi politopi. V primeru navadnega (Stasheffovega) asociaedra z našo posplošitvijo dobimo alternativno $q$-analogijo dobro raziskanih Narayanovih števil.
Keywords: generalized permutohedron; h-polinom; h-polynomial; posplošeni permutoeder; q-analogija; q-analogues