Phenotypic heterogeneity in bacterial populations - Žgur-Bertok, Darja (Acta agriculturae Slovenica, 2007)
Genetsko enake bakterijske celice izkazujejo heterogenost kot sta npr., znotraj populacijske razlike v metabolizmu in hitrosti rasti. Poleg tega so opisani primeri fenotipske heterogenosti zapletenih procesov razvoja pri katerih del populacije vrši posebne naloge. Heterogenost znotraj populacij bakterijskih celic zagotavlja, da je majhen del populacije pripravljen na morebitne neugodne pogoje okolja. Fenotipsko heterogenost posredujeta dva mehanizma: (i) genotipske spremembe kot so mutacije in prerazporeditve določenih fragmentov DNA ali (ii) epigenetski pojavi. V pričujočem prispevku so opisani primeri genotipske kakor tudi epigenetsko uravnane fenotipske heterogenosti nekaterih vrst bakterij.
Keywords: bakterije; fenotipska heterogenost; genotip; mikrobiologija