Jordanija - biser Bližnjega vzhoda - Gradišar, Boštjan (Geografski obzornik, 2001)
Jordanija je v večjem delu puščavska dežela, ki med arabskimi državami na Bližnjem vzhodu simbolizira politično stabilnost in predstavlja zgleden primer prehoda iz tradicionalnosti v sodobnost. Na njenih tleh so se v preteklosti razvile mogočne civilizacije, ki so obvladovale ne le jordanski, ampak tudi širši prostor in v njem pustile globoke sledove. V prihodnosti se bo še bolj oprijela turizma, za katerega je več kot dovolj temeljev, tako kulturno -zgodovinskih kot naravnih. Že zdaj je turistov iz različnih delov sveta iz leta v leto več.
Keywords: Bližnji vzhod; Jordanija; kulturna zgodovina; potopisi; regionalna geografija; turizem