Numerical and experimantal analysis of a shaft bow influence on a rotor to stator contact dynamics - Braut, Sanjin (Strojniški vestnik, 2008)
Poves gredi je stvaren problem, ki se pojavlja zlasti pri vitkih rotorjih. Prispevek obravnava vpliv povesa gredi na dinamiko stika rotorja in statorja. Rotor je v ta namen opisan kot enostaven Jeffcottov model, stator pa kot elastično obešen togi obroč. Za preskušanje numeričnega modela je bil poleg običajne analize zaustavljanja analiziran tudi izklop v nuji po nenadnem povečanju neuravnoteženosti rotorja. Opravljena je bila numerična integracija po metodi Runge-Kutta četrtega reda. Analizirana sta bila dva različna modela normalnih sil za interakcijo rotorja in statorja. Tako pri linearnih in nelinearnih analiziranih parametrih (Hunt in Crossley) so modeli normalnih sil dali podoben odgovor rotorja in statorja. Za preverjanje nekaterih rezultatov in fino nastavitev numeričnega modula je bila opravljena eksperimentalna raziskava na preskusnem sistemu.
Keywords: rotorji; statorji; gredi; numerično simulacije; vibracije; meritve