Dejavniki okolja, otrokovo socialno vedenje v vrtcu/šoli in učna uspešnost v prvem razredu - Zupančič, Maja (Šolsko polje, 2008)
V prispevku predstavljava vlogo otrokovega socialnega vedenja v izobraževalni ustanovi, družinskega okolja in obiskovanja vrtca pri vzdolžni napovedi učnih dosežkov v prvem razredu. Vzorec otrok, ki so bili vključeni v vrtec med 1. in3. letom, sva spremljali v predšolskem obdobju. Ko so se všolali, sva vzorecrazširili s skupino prvošolcev, ki pred vstopom v šolo niso obiskovali vrtca. Socialno vedenje otrok, ko so bili stari 3, 4, 5 in 6 let, so ocenile njihove vzgojiteljice v vrtcu/šoli. Mame in očetje sodelujočih otrok so ocenili značilnosti svojega starševstva, ko so bili otroci stari 3 in 6 let. Ob zaključku šolskega leta so učiteljice ocenile, v kolikšni meri so prvošolcidosegli standarde znanja pri slovenščini, matematiki in spoznavanju okolja. Rezultati hierarhičnih regresijskih analiz so pokazali, da obravnavanespremenljivke napovejo od 15 % do 28 % variabilnosti v otrokovih učnih dosežkih pri posameznih predmetih. Dosežke prvošolcev dosledno (pri vsehtreh predmetih) in najbolje napoveduje njihova socialna kompetentnost v vrtcu/šoli. Mamino spodbujanje otrokovega spoznavnega razvoja pomembno napoveduje učne dosežke prvošolcev pri slovenščini, uspešnost pri posameznih predmetih pa napovedujejo še otrokovo obiskovanje vrtca, starost ob vstopu v vrtec, negativno pa mamin neučinkovit nadzor.
Keywords: družina; prvošolci; socialno vedenje; učna uspešnost; vzgoja in izobraževanje