Prediction of the true stress of ZE20 magnesium alloy at different temperatures and strain rates - Bingöl, Sedat (Strojniški vestnik, 2015)
Večina magnezijevih izdelkov v avtomobilski industriji se izdeluje z visokotlačnim litjem (HPDC), med njimi pa so bloki in glave motorjev, ohišja menjalnikov in druge manjše komponente. Konstruktorji iščejo nove načine za gradnjo avtomobilov, ki bi manj obremenjevali okolje. Zmanjšanje mase avtomobilov je pomembna priložnost za zmanjšanje porabe goriva. Delež kovanih magnezijevih zlitin bi se moral še povečati zaradi visokega razmerja med trdnostjo in maso. Trenutni projekti raziskav in razvoja magnezijevih zlitin in njihove uporabe v avtomobilski industriji so osredotočeni predvsem na kovane magnezijeve zlitine. Predstavljena študija preučuje preoblikovalnost magnezijeve zlitine ZE20, ki jo je razvilo podjetje General Motors. Študije so bile opravljene v dveh fazah: najprej so bili narejeni termomehanski preizkusi za pridobivanje krivulj napetosti pri preoblikovanju magnezijeve zlitine ZE20 pri različnih hitrostih deformacij in temperaturah, v drugi fazi pa so bili razviti modeli APP in GEP za napovedovanje dejanskih krivulj napetosti pri zlitini ZE20.
Keywords: dejanske napetosti; magnezij; napovedovanje; tlak