Študija "Uporabniki in uporaba" v Narodni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu - Jokić, Maja (Knjižnica, 1996)
Narodna in univerzitetna knjižnica (NSK) v Zagrebu se je po triinosemdesetih letih preselila v nove prostore. Nova zgradba NSK je velikanska stavba številnih možnosti, ki predpostavljajo preoblikovanje obstoječih in uvajanje novih dejavnosti. Da bi raziskali potrebe in želje uporabnikov, povezane z organizacijo in delovanjem nove knjižnice, smo v letu 1994 izvedli obsežno študijo pod vodstvom profesorja Tefka Saracevica (Rutgers University, ZDA). Cilji raziskave so bili: 1. ugotoviti pogostost uporabe storitev NSK, 2. identificirati probleme fizične in bibliografske dostopnosti ter dostopnosti uporabe informacijskih virov in storitev, na katere trčijo uporabniki, 3. ugotoviti, kako uporabniki ocenjujejo vrednost, koristnost in vpliv storitev NSK, 4. raziskati predloge uporabnikov za uvedbo drugačnih ali novih storitev in 5. razviti standardizirani model, instrumente in metode, ki bi jih mogli večkrat uporabiti. V prispevku sta prikazana model in organizacija izvajanja študije. Predstavljeni so rezultati uporabe posameznih storitev in razlogi za obisk knjižnice, pa tudi nekatere značilnosti uporabnikov, npr. demografske, izobrazbene, strokovna področja, s katerih prihajajo, in poznavanje storitev knjižnice.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Zagreb; Raziskave; Evalvacija; Nacionalne knjižnice; Hrvaška; Croatia; Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana; knjižnični fondi; izposoja; uporabniki; iskanje informacij; referalna dejavnost