Roman kot Pandorina skrinjica - Dolgan, Marjan (Primerjalna književnost, 2011)
Članek analizira zvrstne in pripovedne vidike Jančarjevega romana To noč sem jo videl (2010), pri čemer ugotavlja tudi prvine kriminalnega romana in parabole ter opozarja na paradoksni učinek romana. Ta je sicer avtonomno literarno delo, vendar kljub temu sega čez mejo fikcije na zunajliterarno, zgodovinsko področje.
Keywords: Jančar, Drago, 1948-; Slovene literature; slovenska književnost; zgodovina; history; zgodovinski roman; Jančar, Drago: To noč sem jo videl