The prohibition of women's veiling in the Region of Gora - Đorđević Crnobrnja, Jadranka (Poligrafi, 2025)
prispevek obravnava izvajanje Zakona o prepovedi nošnje zara in feredže v Gori sredi 20. stoletja. Gora je hribovita pokrajina, ki se razteza med vrhovi Šar planine, Koritnika in Koraba. Upravno gledano, zajema mestno občino Dragaš in 18 vasi.Zakon o prepovedi uporabe zara in feredže je v Ljudski republiki Srbiji začel veljati leta 1951 in šteje za izjemno radikalen korak komunistične vlade. Njegovo izvajanje je vključevalo prepoved nošnje pokrival, s katerimi so si muslimanske ženske zakrivale lase, obraz in telo. Z njim je komunistična oblast spodbujala priza-devanja za dva ideala: emancipacijo žensk in enakost spolov. Toda sodeč po spomi-nih ljudi iz Gore, je ta zakon zelo travmatično vplival na številne ženske v goran-ski skupnosti, saj je prekinil večstoletno tradicijo nošnje naglavnih rut in terlika, črnega ogrinjala, ki je v goranski skupnosti označeval tudi zakonski stan žensk. Izhodišče prispevka je predpostavka, da je bila prepoved zakrivanja strategija za spodbujanje sekularnih političnih ideologij in obenem izraz omejevanja verskih svoboščin. Avtorica v njem razčleni Zakon o prepovedi nošnje zara in feredže v okviru procesa sekularizacije, ki ga je lokalni skupnosti vsilila država
Keywords: act on the ban of wearing the vail; Gora region; Gorani people; muslimani; Muslims; regija Gora; secularization; sekularizacija; Zakon o prepovedi uporabe zara in feredže