Povečanje signala nihanja kotalnih ležajev z uporabo prilagodljive krmilne zanke za zmanjševanje šuma - Arenas, Jorge, P. (Strojniški vestnik, 2005)
Predstavljenih je bilo ze več metod s področij časa in frekvence za nadzorovanje razmer in ugotavljanje napak na opremi oz. postopkih. Nadzorovanje in ugotavljanje izvajamo z analizami in tolmačenjem signalov, pridobljenih z zaznavali in pretvorniki. Vendar pa vsako notranje nihanje, ki se prenasa preko sosednjih teles, v ozadju povzroči nihanje, v katerem se signal, ki ga potrebujemo za analize, pogosto izgubi, se posebej v zgodnejši fazi nastanka napake. Če je šumnost nihanja v ozadju prevelika oz. je signal nihanja ležajev premajhen, so lahko običajne metode, kot npr. analiza zmanjševanja šuma valovanja, neučinkovite pri izničenju suma takih signalov. V prispevku smo predstavili kombinacijo poveeanja prilagodljivega signala in spremembo valovanja za zmanjšanje šuma signala nihanja, izmerjenega na kotalnih ležajih. Kot postopek prilagodljivega uteznega krmiljenja smo uporabili algoritma normaliziranega najmanjšega srednjega kvadrata in rekurzivnih najmanjših kvadratov. Končni namen prilagodljivega filtra je bil zmanjšanje srednje kvadratične vrednosti signala napake, kar pomeni povečanje razmerja izstopnega signala in šuma sistema. Rezultati so pokazali, da povečanje prilagodljivega signala nihanja in sprememba valovanja povzročita najboljše razmerje signala in šuma. Kar pomeni, da lahko rezultat odkrije skrite sestave signala, ki so povezane neposredno z notranjimi okvarami v ležajih.
Keywords: ležaji kotalni; signali nihanja; analize šuma; zanke krmilne; kotalni ležaji; šum; merjenje