Planimetry of settlements as a confirmation of transformation in the Atalaya region in Peruvian Amazonia - Stiperski, Zoran (Anthropological notebooks, 2018)
Namen tega prispevka je vzpostaviti kriterije za opredelitev tradicionalnih in modernih naselbin ter lokacijskih dejavnikov glede na njihovo prostorsko prisotnost v provinci Atalaya v Perujski Amazoniji. Ključna tema prispevka je planimetrija vasi, ki je odvisna od številnih dejavnikov. Je nekakšen pokazatelj zunanjih vplivov, ki razkriva vsakdanje življenjske navade, načine poslovanja, zaposlitve in prisotnost določenih dejavnosti. Človeške dejavnosti, civilizacijski modeli in zunanji pritiski vplivajo na videz in strukturo vasi. V Perujski Amazoniji domorodne vplive izrinjajo vplivi, ki prihajajo z območji zunaj Amazonije. Planimetrija vasi pokaže razlike med dvema glavnima skupinama vasi: tradicionalnimi in modernimi. Za določitev kriterijev za razlikovanje med tradicionalnimi in modernimi naselbinami je potrebna široka analiza človeških dejavnosti, poselitve in migracij, komunikacijskih infrastruktur ter zgodovine zunaj amazonskega vpliva. Moderne naselbine se pojavljajo na območjih, ki so bila podvržena številnim in raznolikim tujim vplivov in komunikacijskim tokovom. Tradicionalne naselbine so prisotne v vseh območjih, ki smo jih raziskali, vendar jih je v modernih conah občutno manj.
Keywords: Amazon Basin; Amazonsko nižavje; oblike naselbin; outside influences; Peru; planimetrija naselbin; planimetry of settlements; settlement forms; znanji vplivi