Ideological influences on the reception of Karl May in Slovenia - Trupej, Janko (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
Analiza zapisov o Karlu Mayu v približno 2.000 številkah slovenskih periodičnih publikacij iz različnih obdobij je pokazala številne skupne značilnosti, pa tudi nekatere razlike pri recepciji tega priljubljenega nemškega pisatelja. O Mayu se je začelo podrobneje poročati proti koncu njegovega življenja, vendar v središču zanimanja ni bilo njegovo literarno ustvarjanje, temveč njegova osebnost in sodne bitke. O njem so občutno bolj pogosto pisale liberalne publikacije, v katerih zasledimo tudi več negativnih zapisov; med drugim katoliškim publikacijam očitajo, da Maya priporočajo svojim bralcem, četudi gre za avtorja vprašljive kakovosti in s pomanjkljivo osebno integriteto. Čeprav si je slovenski narod v obdobju, ko so bili zadevni zapisi objavljeni, prizadeval za več pravic v državi, kjer so bili hegemoni nemško govoreči Avstrijci, pa Mayevo poreklo ni bilo izpostavljeno kot problematično. Tudi v obdobju med obema vojnama Mayu ne pripisujejo velike umetniške vrednosti, vendar so zapisi o njem manj negativno nastrojeni kot v predhodnem obdobju; celo poročanje o njegovih mladostniških kaznivih dejanjih in lažnih trditvah večinoma ni tendenčno. May je tudi manj pogosto uporabljen kot sredstvo v ideološkem boju med desno in levo usmerjenimi publikacijami. Izjema je zapis iz časa, ko je bil med drugo svetovno vojno precejšen del slovenskega ozemlja pod nemško okupacijo, in ki priča o obsegu tedanje manipulacije v medijih: članek bralce in bralke namreč poskuša prepričati, da je May dejansko prepotoval kraje in izvršil junaška dejanja, ki jih je opisal kot prvoosebni pripovedovalec. Na začetku socialističnega obdobja je iz nekaterih člankov v periodičnih publikacijah razvidno, da si je oblast prizadevala zmanjšati Mayevo priljubljenost med mladino, vendar je že v 50. letih 20. stoletja branje ideološko "prečiščenih" prevodov zopet postalo sprejemljivo. Čeprav je iz nekaterih zapisov razvidno, da naj bi bilo branje Mayevih del celo poučno oz. vzgojno, so napadi nanj še vedno razmeroma pogosti; med drugim so mu očitali pomanjkanje kakovosti, poveličevanje nemškega naroda in krščanstva ter splošno neskladje s socialistično ideologijo. Medtem ko socialistični režim Maya nikdar ni povsem sprejel, pa so mu bili v istem obdobju veliko bolj naklonjeni zapisi v časopisih zamejskih Slovencev v Italiji. V obdobju po slovenski osamosvojitvi je May v periodičnih publikacijah prisoten precej manj kot v preteklosti; pri večini omembe vrednih člankov gre za nostalgične zapise, napadi nanj pa so redki. To je verjetno posledica dejstva, da ni več tako priljubljen, zato obstaja tudi manjša verjetnost, da bi sporne ideje v njegovih delih lahko imele občutno negativen vpliv na mladino.
Keywords: German literature; ideologija; ideology; May, Karl; nemška književnost; recepcija; reception; trivial literature; trivialna književnost