Etične dileme pri rehabilitaciji bolnikov po okvari hrbtenjače - Šavrin, Rajmond (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Najpomembnejše etične dileme pri rehabilitaciji bolnikov po okvari hrbtenjače na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča so dileme pri izvajanju triaže in določanju vrstnega reda sprejemanja bolnikov glede na njihovo trenutno zdravstveno stanje in sposobnost za aktivno sodelovanje v programih kompleksne medicinske rehabilitacije, dileme glede sprejemanja ali zavračanja najtežje prizadetih bolnikov s poškodbeno okvaro hrbtenjače zgornjih vratnih predelov in potrebo po umetnem predihavanju ter dileme glede osamitve bolnikov z večkrat odpornimi mikroorganizmi ter s tem povezanim vprašanjem o ustreznosti količine in kakovosti nudenega rehabilitacijskega programa. Zaradi omejenih kadrovskih in tehničnih možnosti na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča za zdaj ni možnosti za nudenje strokovno varne oskrbe bolnikov s poškodbeno okvaro hrbtenjače in potrebo po umetnem predihavanju. Potrebno je izboljšati možnosti za daljšo akutno oskrbo teh bolnikov na travmatoloških intenzivnih oddelkih, kjer je zagotovljen stalni nadzor s strani zdravstvenega osebja ter urediti njihovo končno namestitev. Težave teh bolnikov še ne predstavljajo velike etične dileme ustreznim državnim organom, da bi se primerneje uredila zgodnja travmatološka oskrba, morebitna rehabilitacija, če bi bili bolniki zanjo sposobni, kot tudi končna doživljenjska namestitev v ustrezni socialni ustanovi.
Keywords: ethical issues; Ethics; etične dileme; okvara hrbtenjače; paraplegia; paraplegija; rehabilitacija; rehabilitation; Spinal Cord Injuries; vocational rehabilitation