Vodnik, Prešeren in začetki postavljanja spominskih obeležij slovenske literarne kulture - Dović, Marijan (Primerjalna književnost, 2013)
Presenetljiva razprostranjenost spominskih obeležij slovenske literarne kulture, ki jo razkriva aktualna empirična raziskava, med drugim prinaša potrebo po poglobljenem odgovoru na vprašanje, kdaj, kako in s kakšnimi motivi se je ta obsežna transformacija slovenskih prostorov začela. Razprava prikaže tesno povezavo med nastajanjem spominskih obeležij in kanonizacijo ključnih figur slovenske poezije začetka 19. stoletja, Valentina Vodnika in Franceta Prešerna, ter umestitvijo njunih spomenikov v ljubljanski javni prostor leta 1889 oziroma 1905.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Vodnik, Valentin, 1758-1819; literatura in prostor; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska kultura; kulturni spomin; nacionalna identiteta; kulturni svetniki; spomeniki