"Sosedje in tujci: (globalne) migracije in nezaželene družbene manjšine" - Zavratnik, Simona (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2013)
Globalne migracije so ena ključnih značilnosti sodobnih družb, spremembe, ki jih prinašajo v postmoderne družbe, pa so obsežne in zadevajo celoten spekter družbenega organiziranja: od vprašanja inkorporacije migrantov v nove družbe in s tem politik priznavanja multikulturnosti ter državljanskih pravic, do izzivov doseganja družbene kohezije v mikrokozmosih vsakdanjega življenja in preprečevanja konstruiranja paralelnih, getoiziranih svetov migrantov in večinskega prebivalstva. Sodobni migracijski trendi so vplivali na spreminjanje identitetnih politik ter vsakovrstnih tudi populističnih odzivov na vprašanje sobivanja tujca, identitetno drugega. Etnična/kulturna razlika je dejavnik izključevanja, pri čemer postavljamo v ospredje kot bistveno vprašanje konstruiranja drugačnega "mi", torej takega, ki bo imigrante vključeval kot člane novih družb na polu mi. Besedilo na podlagi empiričnih podatkov analizira strategije dobro-sosedstva, to je socialne distance v slovenskem in evropskem prostoru.
Keywords: human migration; migracije; socialna distanca; etnična distanca; tujci; empirični podatki; dobro-sosedstvo