Prehranski dodatki in prehrana v visokih hribih - Rotovnik-Kozjek, Nada (Medicinski razgledi, 2004)
Prilagoditev na višino in telesni napor na višini sta fiziološko zelo zahtevna. Pri telesnem naporu na višini z normalno prehrano težko zadostimo potrebam telesa po hranilih in tekočini. Neustrezen odziv telesa z žejo in lakoto še dodatno prispeva k hitri dehidraciji in izgubi telesne teže na višini, če posebej ne pazimo na zadosten vnos hranil in tekočine. Dehidracija še poslabša simptome višinske bolezni in vodi do še manjšega vnosa hranil. Prvi in najbolj učinkovit prehrambeni ukrep je zaužiije vsaj 3-5 l tekočine nadan, ki naj vsebuje vsaj 200-300 g ogljikovih hidratov poleg tistih, ki jih dobimo s hrano. Za povečanje vnosa energije, proteinov in mikrohranil (še posebej antioksidantov in železa) si pomagamo s hrano, ki ima povečano gostotohranil in jo najlaže zaužijemo v obliki prehranskih dodatkov. S prehranskimi dodatki si lahko pomagamo v pogojih (n. p. težavno plezanje), ko je normalen vnos hrane otežen. Na ta način laže preprečujemo dehidracijo, izboljšamo energetsko bilanco, izboljšamo sposobnosi prenosa kisika, nadomeščanje glikogenskih zalog v mišicah in zaščitimo funkcionalno telesno maso.
Keywords: Alpinizem; Mountaineering; Altitude; Energetska presnova; Energija vnos; Energy Metabolism; Napor; Energy Intake; Exertion; Višina (nadmorska); Food, Fortified; Dehidracija; Dietary Carbohydrates; Dietni, ogljikovi hidrati; Dehydration; Hrana, okrepljena; Teža, izgubljanje; Weight Loss; food; prehrana; hrana; prehranski dodatki