Kulturna politika Karla Velikega in srednjeveška latinska književnost - Malmenvall, Simon (Primerjalna književnost, 2016)
Razprava obravnava ključne značilnosti kulturne politike kralja in cesarja Karla Velikega (768-814), pri čemer se posveča zlasti idejnim predpogojem latinske književne produkcije v obdobju t. i. karolinške renesanse od konca 8. do konca 9. stoletja. Avtor zagovarja stališče, da so takratni ustvarjalci latinske književnosti kot motivacijo za usklajevanje avtoritete klasičnega latinskega sloga s krščanskim svetovnim nazorom izoblikovali posebno predstavo o kontinuiteti rimskega sveta, ki jo je mogoče zaobjeti s pojmom "rimstva" (romanitas). Omenjena predstava o kontinuiteti je hkrati osmišljala celotno Karlovo stremljenje po vzpostavitvi novega (zahodno)rimskega imperija.
Keywords: Carolus Magnus, frankovski kralj, 742-814; latinska književnost; Middle Ages; srednji vek; karolinška renesansa; kulturna politika; krščanstvo; Christianity; rimstvo