Učinki in vpliv ugotovitve obstoja delovnega razmerja na socialna zavarovanja in status zavarovanca - Žagar, Irena (Delavci in delodajalci, 2016)
Delovno razmerje včasih preneha nezakonito, včasih pa je vprašljiv že sam obstoj delovnega razmerja. V primeru spora ugotovitev o tem sprejme sodišče. Položaj delavca je po tej odločitvi različen. Najmanj težav pri ureditvi medsebojnih razmerij je v primeru, ko je mogoča reintegracija in reparacija. V vseh drugih primerih pa je prepuščeno delavcu, da izpelje postopke za realizacijo priznanih pravic iz naslova delovnega razmerja, med drugim tudi status zavarovanca. Avtorica prikaže možnosti ureditve tega vprašanja po posameznih področjih socialnega zavarovanja.
Keywords: delovna razmerja; delovna sodišča; pokojninsko zavarovanje; reševanje; socialno zavarovanje; sodna praksa; spori