The evolution and challenges of academic family medicine - Stepanović, Aleksander (Zdravstveno varstvo, 2024)
Akademska medicina zajema izobraževanje, raziskave in klinično prakso ter ima ključno vlogo pri napredku medicinske znanosti in usposabljanju zdravnikov. Kljub temu se sooča s krizo, saj se manj diplomantov odloča za akademsko kariero. Družinska medicina se je kot akademska disciplina pojavila v drugi polovici 20. stoletja in pomembno prispevala k znanosti in primarnemu zdravstvenemu varstvu. Kljub priznanemu statusu Svetovna zdravstvena organizacija še ni formalno opredelila družinske medicine kot akademske discipline. Vseeno pa mora ta stroka nenehno posodabljati svoje akademsko področje, da se sooči z izzivi, ki so pred njo. Mednarodna konferenca v Banja Luki, katere so se udeležili dekani in predstavniki iz jugovzhodne Evrope, je poudarila vlogo družinske medicine v primarnem in akademskem zdravstvenem varstvu ter sprejela Banjaluško deklaracijo za spodbujanje družinske medicine kot neodvisne akademske discipline. Cilj konference je spodbuditi globalno podporo za akademsko družinsko medicino.
Keywords: academic medicine; akademska medicina; družinska medicina; family medicine; osnovna zdravstvena dejavnost; primary healthcare; Southeast Europe; SZO; WHO