(In)formal requests in students’ emails in an academic context - Lazović, Vesna (ELOPE (Ljubljana), 2025)
Prispevek ponuja pregled retoričnih strategij, ki jih študenti uporabljajo v svojih e-poštnih sporočilih učiteljem. Analiza temelji na lastno sestavljenem korpusu 100 e-poštnih sporočil v angleščini, ki so jih študenti angleškega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v obdobju enega leta poslali avtorici prispevka. Preučuje uporabo nagovorov in strategij v prošnjah, kot so stopnja neposrednosti, notranja modifikacija in perspektiva prošnje. Ugotovitve kažejo na prevlado konvencionalno posrednih strategij ter izrazito uporabo posvetovalnih sredstev in subjektivizatorjev. Rezultati poudarjajo študentovo zavedanje formalnosti in vljudnosti v akademski e-poštni komunikaciji, kar v večini primerov odraža njihovo občutljivost za hierarhično naravo odnosa med študentom in učiteljem.
Keywords: academic settings; akademsko okolje; forms of address; nagovori; prošnje; requests; Slovenia; Slovenija; students’ emails; študentska e-pošta