Lesne polioze listavcev - Tišler, Vesna (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2000)
Prispevek obravnava lesne polioze (hemiceluloze) listavcev. Le-te so poleg celuloze eden od obnovljivih naravnih organskih snovi. Lesovi listavcev imajo drugačno vsebnost in sestavo lesnih polioz kot iglavci. Delež polioz v lesu listavcev se giblje do 40 %. Predstavljajo zanimivi vir kemikalij: ksiloze, ksilitola, furfurala, hidroksimetilfurfurala, levulinske kisline in drugih. Za uspešno uporabo lesnih polioz je vsekakor potrebno izredno dobro poznavanje njihove kemijske zgradbe.
Keywords: hemiceluloza; les; listavci; polisaharidi; sestava