Kopitar in J. Grimm ob Cločevem glagolitu - Toporišič, Jože (Slavistična revija, 1997)
Najvažnejša sestavina Kopitarjevih pisem Jakobu Grimmu je utemeljevanje lastne podmene o panonski podstavi starocerkvenoslovanskega bogoslužnega (in sploh knjižnega) jezika bratov Cirila in Metoda. Tako je Kopitar sklepal na podlagi 25 besed, ki so v staro cerkveno slovanščino prišle iz zahodne južne slovanščine, vanjo pa so dospele iz zahodne germanščine (konkretno nemščine), ne iz balkanske vzhodne. Moderna etimologija besedja potrjuje Kopitarjeva sklepanja. Kopitar je obžaloval, da njegovih nazorov o izvoru stare cerkvene slovanščine niso sprejemali Čehi, njegovi Slovenci in ne Jakob Grimm sam.
Keywords: Cločev glagolit; correspondence; Glagolita Clozianus; Grimm, Jacob; history of literature; Kopitar, Jernej, 1780-1844; korespondenca; kulturna zgodovina; literarna zgodovina; stara cerkvena slovanščina