Razvoj prebavil - Zorc-Pleskovič, Ruda (Medicinski razgledi, 2004)
Primitivno črevo leži med žrelno membrano ventralno in kloako dorzalno. Delimoga na prednje črevo, srednje črevo in zadnje črevo. Jetra se začnejo razvijati v 3. tednu razvoja. Iz zarodka zraste iz dna prednjega črevesa endodermalni jetrni divertikel, ki raste v mezenhim prečnega (transverzalnega)pretina. Neposredno po nastanku jetrnega divertikla se v prednjem črevesu pojavita dva pankreatična brstiča, dorzalni in ventralni, ki se kmalu združita v enoten organ.
Keywords: Digestive System; Prebavila; Embryology; Jetra; Esophagus; Požiralnik; Stomach; Trebušna slinavka; Želodec; Intestine, Small; Intestine, Large; Črevo debelo; Črevo tanko; Liver; Pancreas; embriologija