O nekim aspektima lingvističkog atlasa u okvirima znanosti o jeziku - Blagoni, Robert (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Po zgodovinsko-teoretičnem pregledu, kjer predstavi zamisel o jezikoslovnih atlasih, izdelovanje le-teh skozi lingvistično zgodovino in povezave, na katere je pozorna sodobna lingvistika, se avtor ustavi pri nekaterih sociolingvističnih vidikih, ki jih odkriva jezikoslovni atlas in opozarja na njihov pomen. Gre predvsem za problematiko jezikovnega stika ter odnosa med jezikom in narečjem, ki sta povezana z vprašanji bilingvizma in diglosije.
Keywords: dialektologija; jezikoslovje; lingvistični atlasi