Vibration analysis to determine the condition of gear units - Belšak, Aleš (Strojniški vestnik, 2008)
Izkoristek najsodobnejših proizvodnih tehnologij in visoka stopnja stabilnosti proizvodnje brez nepredvidenih zaustavitev sta najpomembnejše faktorja, na katera imata pomemben vpliv predvsem nadzor stanja in ustrezno vzdrževanje mehanskih sistemov. Ker se danes vedno bolj uporablja projektiranje strojev in naprav na dobo trajanja, je zelja uporabnika, da je delovanje v predvideni dobi trajanja kakovostno in čim zanesljivejše ter da je zaustavitev čim manj. Tako s pomočjo spremljanja stanja ne ugotavljamo samo prisotnosti sprememb, ampak želimo napovedati vrsto in velikost poškodbe oz. napake, ki ogroža kvaliteto obratovanja v preostali življenjski dobi.
Keywords: zobniška gonila; napake; analize; vibracije; zanesljivost