A rehabilitation approach to chronic low back pain disability - Catz, Amiram (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Ko bolečina v križu trajno moti vsakodnevne dejavnosti ali zaposlitev, imajo pacienti zmanjšane zmožnosti zaradi kronične bolečine v križu (ZZZKBVK). To je sindrom, ki poleg kronične bolečine vključuje depresijo, tesnobo, težave doma, v družabnem življenju, pri izvajanju vsakodnevnih opravil in pri vključevanju na delovno mesto. Za razliko od drugih oblik zdravljenje kronične bolečine v križu se rehabilitacijski pristop k ZZZKBVK najprej posveča zmanjšanim zmožnostim. V skladu z načeli rehabilitacijskega pristopa se različne sestavine sindroma ZZZKBVK zdravi vzporedno v multidisciplinarnem timu, rehabilitacijski proces pa vključuje ocenjevanje izvajanja nalog, zmanjšanje bolečine, kognitivne, vedenjske, socialne in ergonomske posege ter funkcijsko in telesno vadbo postopno naraščajoče težavnosti ne glede na zaznano bolečino. Izidi programov funkcijske obnove pri ZZZKBVK so različni. Program v rehabilitacijski bolnišnici Loewenstein je na voljo pacientom z močno zmanjšanimi zmožnostmi in močno poslabšanim izvajanjem osnovnih vsakodnevnih opravil. Rehabilitacijo izvajamo v okolju, ki spodbuja izboljšanje funkcioniranja in onemogoča sekundarne koristi. Za kvantitativno funkcijsko ocenjevanje uporabljamo Lestvico neodvisnosti pri bolečini v hrbtenici (SPIM) in njeno spremenjeno obliko (SPIM % Mod). Program se je pokazal kot učinkovit zlasti za paciente z ZZZKBVK z resnim funkcijskim primanjkljajem.
Keywords: bolečina v križu; kronična bolečina; Lestvica neodvisnosti pri bolečini v hrbtenici; Low Back Pain; program funkcijske obnove; rehabilitacija; Rehabilitation; Spinal Pain Independence Measure; vocational rehabilitation; zmanjšane zmožnosti