Rehabilitacija glasu po operaciji Reinkejevega edema glasilk - Bevc, Katja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2020)
Izhodišča: Reinkejev edem (RE) je oteklina glasilk, zaradi katere postane glas hripav. Zdravimo ga z operacijo glasilk ter logopedsko in psihološko rehabilitacijo glasu. Po operaciji glas ni vedno dober. V naši raziskavi smo želeli ugotoviti, kateri dejavniki pomembno vplivajo na kakovost glasu po operaciji in pri kakšnem deležu bolnikov po operaciji se pojavljajo težave pri rehabilitaciji glasu. Metode: V retrospektivno raziskavo smo vključili vse bolnike, ki so zaradu RE v letih 2016 % 2018 potrebovali kirurško zdravljenje na Kliniki za Otorinolaringologijo in Cervikofacialno kirurgijo v Ljubljani. Zbrali smo podatke o starosti, spolu, dejavnikih tveganja za razvoj RE, poklicu, težavah z glasom in dihanjem, stanjem glasilk pred kirurškim posegom, o vrsti kirurškega posega, računalniški akustični analizi glasovnega vzorca (MDVP) ter bolnikovi oceni glasovnih težav z vprašalnikom Voice Handicap Index (VHI) pred in po operaciji. Zanimalo nas je tudi, ali je bil bolnik vključen v logopedsko in psihološko obravnavo pred in po kirurškem posegu. Rezultati: V raziskavo smo zajeli 82 bolnikov. Kot glavni dejavnik tveganja za nastanek RE se je izkazalo kajenje. Opustitev kajenja (p = 0,03) in vrsta kirurškega posega (p = 0,02) sta bila statistično značilno povezana s kasnejšo kakovost glasu. Pri 34 % bolnikov je bil glas po kirurškem posegu nezadovoljiv; ti so bili nato deležni logopedske rehabilitacije, le posamezni pa tudi psihološke podpore. Po kirurškem zdravljenju RE je le 43 % bolnikov opustilo kajenje. Zaključki: Po operaciji RE glas ni vedno dober. Želeli bi si, da bi bili vsi bolniki deležni ustrezne obravnave, to je poleg operacije RE tudi logopedske in psihološke že pred kirurško obravnavo in po njej, rehabilitacije glasu ter tudi pomoči pri odvajanju od kajenja.
Keywords: edem glasilk; kirurško zdravljenje; logoped; prehabilitacija glasu; psiholog; psychologist; speech and language pathologist; surgical treatment; vocal folds edema; voice rehabilitation