La personne dans les systemes langagiers - Frleta, Tomislav (Vestnik za tuje jezike, 2024)
Pomen kategorije osebe potrjujejo tri za razumevanje sistema francoskega jezika zelo pomembna dela, čeprav te kategorije skorajda ne omenjajo. Tipičen primer je Tesnierov znameniti stavek Alfred parle,v katerem avtor prepoznava tri prvine: S, P in »povezavo«. Slednja je bila šele veliko pozneje prepoznana kot kategorija osebe.Moignet v svojem delu Systématique de la langue française izraza oseba skoraj ne omenja, čeprav ga v tabeli o sistemu besednih vrst opazimo trikrat.Tudi Baylon in Fabre (1978) pri obravnavi aktualizatorjev samostalnika poudarjata, da »ka-zalni pridevnik predstavlja najvišjo točko uresničitve«, in na koncu skleneta, da »lokalizacija po-stane uresničitev, določitev«. Oseba je drugotnega pomena.V prispevku skušamo opozoriti na odločilno vlogo kategorije osebe v sistemu besednih vrst, tako v razmerju med osebkom in predikatom kot tudi v procesu določanja samostalnika, pri čemer je samo-stalnik določen v odvisnosti od prostora, ta pa je odvisen od osebe (govorečega subjekta), tj. »jaza«.Hkrati v prispevku poudarjamo pomen osebe (slovnične in fizične) v različnih jezikovnih sistemih, naj gre za majhne sisteme (na primer preprosti stavek), srednje velike sisteme, kamor sodijo določila, ali velike sisteme (na primer besedne vrste).
Keywords: determination; določnost; francoščina; noun; oseba; person; samostalnik; sistem; space; system