Impact of fiscal policies on Western Balkan SMEs' growth - Jusufi, Gezim (Central European Public Administration Review, 2020)
Prispevek proučuje vpliv fiskalnih politik na krepitev zmogljivosti MSP proizvodnega sektorja na Zahodnem Balkanu, s posebnim poudarkom na podjetjih s Kosova. Za dosego empiričnih rezultatov so bili podatki, pridobljeni iz mnenj 100 analiziranih MSP, obdelani z metodo logistične regresije. Za njihovo obdelavo smo uporabili tudi statistični program SPSS. Na podlagi pregleda literature in empiričnih rezultatov je bilo ugotovljeno, da fiskalne politike vplivajo na rast MSP na Kosovu. Tako Kosovo kot druge države Zahodnega Balkana so sprejele fiskalne politike in svežnje ukrepov za podporo MSP, ki so pomembno vplivali na njihove dejavnosti. Čeprav v običajnih razmerah fiskalno podporo MSP zagotavljajo vlade teh držav, bi morala biti zaradi uničujočih učinkov pandemije covida-19 na gospodarstvo posameznih držav fiskalna podpora MSP v bližnji prihodnosti zagotovljena v obliki davčnih spodbud.
Keywords: capacity growth; fiscal policies; fiskalna politika; krepitev zmogljivosti; logistic regression; logistična regresija; MSP; SMEs; Western Balkans; Zahodni Balkan