Acerca de las perífrasis verbales ir y venir + gerundio en espanol, portugués y gallego - Markič, Jasmina (Verba hispanica, 2011)
Prispevek obravnava dve glagolski perifrazi z glagoloma gibanja kot pomožnikoma v treh jezikih Iberskega polotoka, španščini, portugalščini in galicijščini. Poudarja aspektualno vrednost glagolskih perifraz ir + gerundio in venir + gerundio in primerja njihovo rabo v treh sorodnih jezikih. Odstopanj v rabi skoraj ni, pri definicijah glagolskih perifraz v treh jezikih pa so manjše razlike. Z glagolsko perifrazo ir + gerundio govorec poudarja progresiven potek in trajanje dejanja s pomenskim odtenkom razpršenega gibanja brez določene usmeritve. Dejanje se razvija postopno, počasi, kar poleg glagolske perifraze poudarjajo še prislovna določila časa ali načina. Glagolska perifraza venir + gerundio označuje trajajoče, progresivno dejanje, ki se razvija od določene točke do časovno-prostorskega območja, kjer se nahaja govorec. Smer gibanja je torej drugačna od tiste, ki jo označuje ir + gerundij, ki izhaja iz točke, kjer se nahaja govorec, in je usmerjena naprej. Ta odtenek v gibanju prinaša glagol venir/vir, ki v španščini, portugalščini in galicijščini označuje gibanje v smeri proti govorcu.
Keywords: Spanish; španščina; portugalščina; galicijščina; glagolske perifraze; glagolnik