Stanje in trendi na področju kolektivnih pogodb - Kresal Šoltes, Katarina (Podjetje in delo, 2015)
Avtorica analizira stanje na področju kolektivnih pogodb po spremembah delovne zakonodaje leta 2013 in novejše trende na tem področju na evropski ravni. Splošni trendi so negativni, zmanjšuje se pokritost s kolektivnimi pogodbami pa tudi raven varstva zaposlitve in delavskih pravic. Negativne spremembe so še pospešili kriza in varčevalni ukrepi trojke, pa tudi sporna interpretacija veljavnih mednarodnih standardov sindikalne svobode, ki jih je Sodišče EU zavzelo v zadevah Laval in Viking, kar vodi v konflikt z mednarodnim in evropskim pravom s področja temeljnih človekovih pravic na področju dela.
Keywords: delovna razmerja; delovno pravo; kolektivne delovne pogodbe