Duplex-Doppler ultrasound evaluation of intrapancreatic blood flow in patientswith insulin-dependent diabetes mellitus - Drinković, Ivan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Z našo študijo smo želeli oceniti pomen pulznega vala in ultrazvočne preiskave krvnega obtoka v trebušni slinavki z barvnim Dopplerjem ter preveriti hipotezo, da pospešeno napredovanje ateroskleroze pri sladkornihbolnikih, odvisnih od inzulina, stopnjuje vaskularno rezistenco. Bolniki in metode. Z ultrazvokom smo pregledali gastroduodenalne arterije 40 sladkornih bolnikov, odvisnih od inzulina in 30 zdravih prostovoljcev ter pri obeh skupinah določili rezistenčni (RI) in pulzni indeks (PI). Ugotavljali smostatistično pomembne razlike Dopplerjevih indeksov med obema pregledanima skupinama ter korelacijo s starostjo in spolom bolnikov kot tudi s trajanjem sladkorne bolezni. Rezultati. V kontrolni skupini je znašal povprečni RI 0,71,povprečni PI pa 1,46. Pri sladkornih bolnikih, odvisno od inzulina je bilpovprečni RI 0,74, povprečni PI pa 1,54. Razlike med Dopplerjevimi indeksi niso bile statistično pomembne; za RI je ta razlika bila p=0,82, za PI ter trajanjem bolezni. Zaključki. Ultrazvočna preiskava z barvnim Dopplerjem je preprosta in neinvazijska slikovna metoda za preiskavo krvnega obtoka v gastroduodenalni arteriji. V tej študiji smo dokazali, da ta metoda nima tehtne vrednosti pri preiskavi krvnega obtoka v trebušni slinavki sladkornih bolnikov, odvisno od inzulina.
Keywords: arterije; Atherosclerosis; Blood supply; Diabetes mellitus, insulin-dependent; diagnostika; krvni obtok; Mesenteric artery, superior; Pancreas; sladkorna bolezen; trebušna slinavka; Ultrasonography; Ultrasonography, doppler, duplex; Ultrasonography, doppler, pulsed; ultrazvočna diagnostika