Epistemology of journalistic rituals - Jontes, Dejan (Anthropological notebooks, 2015)
Članek obravnava strateške rituale v novinarstvu na primeru časopisnega in televizijskega poročanja o nasilju v družini. Izpostavlja pomen formalnih vidikov medijskih reprezentacij nasilja in trdi, da te institucionalizirane forme proizvajajo (ne)pomembnost nasilja kot družbenega problema. Namen tovrstne dekonstrukcije konvencionalnih novinarskih naracij je denaturalizacija tistih postopkov upovedovanja in uokvirjanja novic, ki mitologizirajo nasilje kot učinek individualnih patologij. S tem, ko spregledajo družbene vidike nasilja, vzpostavljajo nasilje kot naraven, to je sprejemljiv del uprizarjanja moškosti in - kar je ključno - ne pojasnjujejo družbenega ozadja nasilja neglede na žanr, pa naj gre za epizodične televizijske novice, dnevna poročila v tisku ali novinarske dokumentarne melodrame. Najpomembnejša funkcija teh ritualiziranih konvencij tako ni toliko utrjevanje resničnostni sporočila kot pa v omejevanju tistega, kar je sploh lahko povedano.
Keywords: antropologija medijev; novinarski rituali; faktizem; nasilje v družini; časopisna kronika