Razvoj Slovenske matice od njenih začetkov do prve svetovne vojne - Mahnič, Joža (Jezik in slovstvo, 1998)
Članek govori o Slovenski matici, ki je bila ustanovljena leta 1864, skrbi kot društvo in založba za znanost, predvsem humanistično, in za leposlovje ter je utirala pot Slovenski akademiji znanosti in umentosti. V svojem razvoju od začetkov do prve vojne je doživela glede na kakovost objavljenih del tri obdobja: obdobje konservativnih staroslovencev,obdobje svobodoumnega prof. Frana Levca in obdobje novoilirca dr. Frana Ilešiča; za prvo je značilna stagnacija, za drugo izjemen vzpon in za tretje povprečje.
Keywords: Slovenska matica; zgodovinski pregledi; 1864/1914